Az eredetiségvizsgálat egy gépjármű eladásakor vagy vásárlásakor kötelező. Célja a jármű egyedi azonosítóinak ellenőrzése. Autókereskedésben, magánszemélytől, hitelre vett vagy lízingelt autóra, sőt külföldről behozott jármű esetében is kötelező, hiszen a forgalomba helyezés illetve átírás feltétele az okmányirodában.

A gépjárművek eredetiségvizsgálat 1998 óta kötelező, annak érdekében, hogy ki tudják szűrni a bűncselekmény tárgyát képező, kétes eredetű járműveket. A rendelkezés hatására a lopott gépjárművek száma jelentősen visszaesett, mert azok értékesítése sokkal bonyolultabbá vált.

Az eredetiségvizsgálat érvényessége

Az eredetiségvizsgálat 60 napig érvényes, minden tulajdonosváltáskor újat kell készíteni. A rendelkezés értelmében autójának tulajdonjog változását 15 napon belül kell bejelenteni.

Mibe kerül az eredetiségvizsgálat?

Az eredetiségvizsgálat díja jelenleg 17000-20000 Ft között változik, az autó űrtartalmától függően. Magánszemélyek közötti adásvételkor megegyezés kérdése, hogy ki fizeti a díját, de célszerű már az áralku során tisztázni.

Az eredetiségvizsgálat menete

Az eredetvizsgáló átnézi az autót, ellenőrzi az adatokat, amit továbbít a hatóság felé, amely jóváhagyja az eredményt. Korábban létezett mobil eredetvizsga állomás, amelyek hívásra bárhova kiszálltak. Ez azonban megszűnt, hogy így egységesítsék a vizsgálatot.
Ha autót akarunk venni vagy eladni, ügyeljen arra, hogy az adásvételi szerződés aláírása csak a sikeres eredetiségvizsgálat után menjen végbe, ezzel sok bosszúságtól kímélheti meg magát!