Kísérje figyelemmel
a munkálatokat élő
kameraképen keresztül!
kamerakep

HNH Autószerviz Kft.

1152 Budapest

Aporháza u. 61

Nyitva tartás

Hétfőtől-Péntekig

7.30 - 17.00 óra

Telefon: 06-1-271 - 0016

Fax: 06-1-271 - 0017

SKYPE: hnhkft

A lengéscsillapító szerepe a futómű függőleges mozgásainak csillapítása, és ezáltal a jármű kerekei és az úttest között folyamatos kapcsolat biztosítása. Tehát a lengéscsillapító segít az autó kerekeit az úton tartani, ezzel biztosítja a jármű stabilitását és a rövidebb féktávolságot. Egyidejűleg csökkenti az út okozta rázkódásokat, és ezzel csökkenti a futómű és a gumiabroncsok elhaználódását.

Mikor szükséges a lengéscsillapító mérés?

A lengéscsillapító mérés akkor válik szükségessé

  • ha járműve a kanyarból kifelé inog, nehezen irányítható
  • ha hullámos úton nehéz az irányítás
  • ha bukkanó után nem szűnik meg a jármű billegése, az tovább leng
  • ha kátyús úton erős koppanásokat hall
  • ha olajszivárgást tapasztal a lengéscsillapító házán
  • ha gázadáskor autójának első része „pattog”, rázkódik
  • ha fékezésnél autója elhúz, inog
  • ha az abroncsok egyenlőtlenül, kagylósan kopnak
  • ha a fékút hosszabb az átlagosnál

A fenti hibák akkor jelentkeznek, ha a lengéscsillapító hatékonysága nagy mértékben leromlott. Autója használata ilyenkor már kifejezetten balesetveszélyes!

Mivel a lengéscsillapító – főként a magyar útviszonyok között – erősen kopó alkatrész, ezért érdemes a lengéscsillapító mérés évenkénti elvégeztetése.

Hogyan történik a lengéscsillapító mérés?

A mérés során számítógépes ellenőrző padon vizsgáljuk a jármű lengéscsillapítóinak hatásfokát.

A műszer kerekenként mozgatja és méri a csillapítás idejét és kitérésének mértékét, illetve hogy rezonanciáknál a jármű súlyának hány százaléka marad az úton.

Ha ez az érték kormányzott kerekeknél 40 százalék alatt van, vagy nem kormányzott kerekeknél 20 százalék alatti, akkor a lengéscsillapító cserére szorul.

A rosszul működő lengéscsillapító jelentős mértékben növeli a féktávolságot. 50 km/h sebességnél ez több mint két méter lehet. Azoknál a járműveknél, amelyekben blokkolásgátló van, a fékút növekedése még nagyobb mértékű lehet, mert az elemelkedő kerék a levegőben áll meg, amit az ABS csúszásnak érzékel. Az ABS ilyenkor csökkenti a fékerőt, ami miatt azonban növekszik a fékút hossza.

Kapcsolódó elemek

Címkék

autófényezés autófényezés XIII kerület autófényezés XIV kerület autófényezés XV kerület autószerviz biztosítási ügyintézés eredetiségvizsgálat futómű beállítás karosszéria javítás karosszéria javítás Budapest karosszéria javítás IV kerület karosszéria javítás XIII kerület karosszéria javítás XIV kerület karosszéria javítás XV kerület karosszéria lakatos kipufogó dob kipufogó javítás kipufogó szerviz kipufogó szerviz Budapest kipufogó szerviz IV kerület kipufogó szerviz XIII kerület kipufogó szerviz XIV kerület kipufogó szerviz XV kerület kötelező felelősségbiztosítás lengéscsillapító mérés műszaki vizsga műszaki vizsga Budapest műszaki vizsga IV kerület műszaki vizsga XIII kerület műszaki vizsgáztatás